ad mbank) samozřejmě, že to bere někde jinde, třeba ze svého investičního zisku, na to má přeci právo, jsou to jimi vydělané peníze, ne moje. Ale ať ze mě netahá banka prachy za to, že jí půjčuji peníze, tak jak to dělá většina českých bank. Přepážky se snažím používat v té největší nouzi, jinak si vystačím s online bankovnictvím a vkladomaty, tak za co jim mám platit?
Odcituji z blogu mého kamaráda, který šel pro letošní rok za levnější bankovní alternativou, protože 30 litrů ročně na poplatcích mu už nepřišlo jako příliš dobrá volba.
Dále bankovní poplatky. Z bankovních účtů, za které se platí, mám osobní v ČSOB a dva podnikatelské v RB (eBanka), k těmto účtům dohromady 5 karet (RB má extra internetové). Za poplatky, vedení, karty, výbery atd. platím cca 30 tisíc ročně (na podnikatelském mám velké transakcí). Vše to postupně ruším a budu používat mbank a FIO.
mBank jsem si zřizoval jako jeden z prvních zákazníků, jsem celkem spokojený, jen jejich platební karta stála (stojí?) za hovno, v Kanadě a USA jsme měli velké problémy s akceptací mbankové VISA karty v obchodech. V Kanadě s ní v podstatě nešlo platit, snad jen ve Starbucks fungovala.
FIO účet jsem si zřídil letos pro sebe i pro firmu a jsem totálně nadšen. FIO je punkáčská záložna (vklady jsou pojištěny do 50k EUR v plné výši ? stejně jako u banky), hackujou systém kde to jde ? pro EUR platby mám slovenský IBAN (protože mají banku na Slovensku), karty jim vydává ČSOB, atd. Jejich zaměstnanci (alespoň v pobočce) na Andělu jsou neuvěřitelně kompetentní, dokáží odpovědět na jakoukoli otázku a chodí ve sportovním oblečení, což je mi u bankovních úředníků sympatické. Navíc mi přijde, že s ničím zbytečně nebuzerujou, ale zároveň nemám pocit, že by byla banka nebo internetbanking nebezpečné.
Třeba v ČSOB si mě u hotovostních výberů vychutnávají, že si nepomatuju 10 let starý podpisový vzor (i když mě de-facto autorizovali přes občanku). FIO rozhodně doporučuju, jediné za co platím, je 25 czk / měsíc za embosovanou kartu ČSOB (které stojí mimochodem v ČSOB 2x tolik).